Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Shkruan blogeri me pseudonimin levik:

Ketu jam, më në fund, kthyer në shtëpi, dhe tani është koha për të treguar tërë të vërtetën e neveritur për plazhet parajsëore të Balit. Të mrekullueshme, por kjo nuk lexohet në asnjë raport të zjarrtë të blogerëve. Të gjithë ata, njësoj, lavdërojnë parajsën e pafërnuar të rërës së bardhë dhe ujit blu azur. Për fat të keq, në realitet gjithçka nuk është aq e mahnitshme siç mund të mendoni duke lexuar artikujt në internet.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Do t'ju tregoj të gjitha siç janë, pa zbukurime, që ju, duke u përgatitur për pushime, të mos përjetoni një zhgënjim të ngjashëm me mua. Lexoni këtë postim dhe tregoni ato miqve tuaj, të cilët po përgatiten (ose ëndërrojnë) për të udhëtuar për pushime në Bali. Fundja, i paralajmëruar — është i armatosur.

Nëse hapni Instagram-in për etiketën "Bali", atje mund të shihni një koleksion fotografish të plazheve të shkretuara dhe njerëzve të bukur — kryesisht, vajzat, të dhuruara nga natyra (dhe jo vetëm!) me figura të mrekullueshme. Pikërisht në një ishull të tillë u përgatitëm për pushimet edhe ne.

Dhe nuk është çudi, askush nuk dëshiron, pasi të arrijë në pushimin e çmuar, të postojë në Instagram-in e tij të bukur foto nga plazhet që më shumë ngjajnë me ashkarrë. Të gjithë dëshirojnë të shfaqin imazhe të bukura, për t'i zili ata që kanë mbetur në shtëpi. Fotografi të ngjashme me ato që i sollën ata vetë në vendimin për të udhëtuar në Bali.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Pohoj, unë vetë edhe pak kam faj në këtë — për shembull, pikërisht para vitit të ri, për të mos ia prishur ndonjërit humorin, vendosa të publikoja një foto nga një plazh i pastër dhe i mbyllur.

Si rrjedhojë, krijohet një rreth vicioz — askush nuk dëshiron të tregojë të parë të vërtetën. Askush nuk dëshiron të pranojë se udhëtonte në një parajsë, ndërsa u gjend në një shpëtim. Por duhet të luftohet me këtë në një mënyrë, kështu që unë do t'ju tregoj, megjithatë, siç duket gjithçka në realitet.

Pra, shkuam në Seminyak, hodhëm gjërat në vilë dhe shkuam shpejt në plazh. Arritëm atje dhe menjëherë ndienim diçka jo e mire.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Gjithandej në rërë janë përhapur disa shishe të zbrazëta, thesra, mbështjella, gotica...

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Në disa vende, ku ishin vendosur karriget me umbrellat, ishin më pak të tyre.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Në vende të tjera — shumë më shumë.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Dhe shtresa e mbeturinave plastike nuk përfundonte në rërë — të gjitha këto gjëra vazhdonin deri në buzë të ujit dhe më tej. Në valat bregdetare notonin të njëjtat shishe dhe gotica. Ishte plotësisht e paqartë se si është e mundur të qëndrosh në një vend të tillë, dhe është frikësuese të mendosh, si është të bësh banjë këtu.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Doli se fajin për tërë këtë mbeturinë nuk mund ta hedhësh ekskluzivisht në banorët e Balit ose madje në turistët që nuk pastrojnë pas vetes. Në disa vite të fundit muajt dimërorë kanë bërë oqeanin një sezon plastike në ishull. Strujat detare dërgojnë ngjitjet e mbeturinave në brigjet jugozapadore (ku ndodhen të gjitha kurorët më të njohura) të mbushura me mbeturina nga Java e fqinjë. Indonezia në përgjithësi është një nga vendet më të padëshiruara për ndotjen, ku përdoret shumë plastik i zakonshëm që nuk reciklohet fare. Të gjitha këto mbeturina përfundojnë në lumët vendas, dhe pastaj dërgohen në det. Dhe nga dhjetori në mars, ato bëhen një pjellë plazhi në Bali, pikërisht në vendet ku pushojnë turistët që kanë ardhur për plazhet parajsëore. Strujat detare sillen në brigje jo vetëm maja plastike, por ndonjëherë edhe druri të tërë në plazhet e Kutas, Seminyakut, Jimbaranit dhe të tjerëve.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Kjo mund të duket e mahnitshme, por disa njerëzve nuk i shqetëson fare kjo mbeturinë. Njerëzit ulen në karriget me shkrepër mes të gjitha këtyre shisheve dhe etiketave!

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Ata ua lejojnë fëmijëve tyre të luajnë në rërë mes tërë kësaj plehrash!

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Disa madje bëjnë selfi në këto plazhe të mbushura me mbeturina!

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Autoritetet vendore dhe pronarët e hoteleve buzë detit e kuptojnë se një situatë e tillë mund të dëmtojë rëndë turizmin në ishull dhe të bëjë dëm të madh të të ardhurave tyre. Prandaj, plazhet pranë hoteleve të shtrenjta çdo mëngjes pastrohen nga punonjësit dhe vullnetarët. Ata thjesht vijnë herët në mëngjes me skuqina dhe rërë, mblidhen tërë mbeturinat që janë shfaqur prej dje në thesra të mëdha dhe i largojnë diku. Shpresoj që gjithë kjo plastikë pastaj riciklohet në ndonjë mënyrë normale, dhe nuk përfundon përsëri në det.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Në disa vende në plazh është shumë e qartë ku përfundon zona e hotelit të shtrenjtë, dhe në këtë mënyrë, edhe sfera e veprimit të këtyre pastruesve.

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

A duhet të habitet se shumica e pushuesve në Bali preferojnë të kalojnë kohën në klube plazhi të quajtura, sesa në plazhet publike?

Si shkelqejnë në realitet plazhet e mrekullueshme të Baliut

Dhe përveç kësaj, u bëra më shumë not në pishinë sesa në det. Zhgënjimi nga plazhet e Balit ishte për ne shokues.

Nëse dikush nga miqtë tuaj planifikon të shkojë në Bali në shpresë për plazhet e pastër që shihen në Instagram, tregoni tyre këtë post. Plazhet e tilla në ishull ende ekzistojnë, por më shumë se e pranueshme, do të duhet të paguani për to.

* * *

Dhe gjithashtu... Mos mendoni se ky problem është ekskluzivisht për Bali, se mund të gjeni thjesht një plazh tjetër parajsë në një cep tjetër të botës. Në një farë kohe, të gjithë do të jenë të ndotur në të njëjtën mënyrë me mbeturina plastike, nëse civilizata jonë vazhdon të përdorë masivisht shishe, gotica, mbështjellësa dhe kese celofani.

Mua më ka ndodhur shpesh të dëgjoj për të kaluarit plastik të një përdorimi që ndotin oqeanët tanë. Për atë se ku e ku në det është një ishull plastik tre herë më i madh se Franca. Por këtu u desh të përballem me këtë personifikisht, dhe është një ndjenjë e mjaft pakënaqëse.

Si mund të luftohet me këtë?

Duke filluar nga janari 2019 në Bali, tashmë është zbatuar ndalimi i të gjithë produkteve plastike njëpërdorim. Është e paqartë se si ishulli, ku uji i pijshëm i mirë bëhet vetëm në shishe, do të jetë në gjendje të zbatojë një ndalim të tillë në jetë. Por edhe nëse ata e arrijnë këtë, kjo nuk do të ndikojë në rrjedhën e mbeturinave që në muajt dimëror ngjiten në brigjet e tyre nga deti.

Me kohë ose herët, të gjithë ne duhet të kuptojmë se përdorim dhe hedhim shumë shumë plastik në jetën tonë të përditshme dhe duhet të ndryshojmë diçka në zakonet tona.

Fotografitë dhe teksti — Burimi

Zgjidhni gjuhën tuaj

Zgjidhni monedhën tuaj

Aty ku çmimet e aplikueshme do të konvertohen dhe do të shfaqen në monedhën që zgjidhni. Monedha me të cilën paguani mund të ndryshojë në bazë të rezervimit tuaj dhe mund të zbatohet gjithashtu një tarifë shërbimi.